Cunoscut sub numele de silkscreen, serigrafie sau imprimare serigrafica, procesul de imprimare este una din cele mai vechi forme de imprimare – si una din formele cu cel mai mare viitor dintre ele. Asta pentru ca este o metoda foarte simpla, si usor de transferat pe o mare varietate de produse.
Imprimarea prin serigrafie poate fi directa (imprimarea se face direct pe produs, in cazul in care suprafata este pana, cum ar fi: umbrele, tricouri, ) sau pe un material intermediar (imprimare prin transfer) la care imprimarea se face pe materialul intermediar de pe care se transfera cu ajutorul preselor termice.
Serigrafia este unul dintre cele mai vechi si populare metode de imprimare a unei imagini sau a unui logo pe suprafete textile netede, cu ajutorul careia se pot obtine imagini in culori vii si rezistente in timp.
In ultimii ani, serigrafia a devenit un proces comercial important si este adesea folosit pentru a produce articole de design sau personalizate, cum ar fi tricourile personalizate.
Cum functioneaza sita serigrafica
Prima forma de serigrafie a aparut in China antica, in perioada dinastiei Song. Ulterior a fost adaptata si prromovata in alte tari asiatice. Abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea a fost introdusa in Europa de Vest.
Cand a fost dezvoltat prima data, ecranul de imprimare folosit era din matase, ajungand ca in zilele noastre ecranele folosite sa fie din poliamida sau polyester.
Procedeul de imprimare consta in aplicarea (cu ajutorul unei raclete) pe substratul din material textil a unui strat de cerneala printr-o sita foarte fina (de pana la 150 de ochiuri pe cm patrat). Zonele deschise reprezinta zonele prin care trece cerneala, si atunci materialul este imprimat, iar zonele ce nu trebuie imprimate sunt anterior acoperite pe sita cu o emulsie.
Serigrafia permite imprimarea a unui numar limitat de culori, maxim 8, iar fiecare culoare presupune o sita noua.
Cu ajutorul acestei tehnologii pot fi realizate personalizari de obiecte promotionale, tricouri, echipamente sportive sau echipamente de lucru, costume medicale si alte materiale textile (bluze, camasi, hanorace, sepci, genti din material textil, umbrele, fulare etc.).
Avantaje:
Culori vibrante. Serigrafierea produce culori vibrante care sunt greu de reprodus prin alte tehnici de imprimare. Culorile pot fi calibrate/controlate cu usurinta pentru a obtine printarea elementelor de identitate vizuala.
Viteza si eficienta. Chiar daca sunt necesare pregatiri ample pentru printarea propriu-zisa, odata sitele pregatite, procedeul este unul din cele mai rapide.
Varietate. Exista diferite tipuri de cerneluri de serigrafie cu ajutorul carora se pot crea o varietate de efecte si texturi.
Versatilitate. Se poate utiliza pe majoritatea suprafetelor plane, cum ar fi materiale textile, lemn, plastic sau chiar metal.
Aplicații ale IMPRIMERIEI TEXTILE prin SERIGRAFIE:
– Tricouri, hanorace, camas
– Sepci, esarfe, cravate
– Echipament de lucru si de protecție: salopete, halate
– Echipament sportiv: numere si sigle
– Echipament sau costume medicale
– Echipamente de lucru pentru restaurante: sorturi, bonete
– Echipamente pentru firmele de paza si protectie
– Geci si veste
– Umbrele
– Genti textile si de voiaj, sacose